top of page
  • Writer's pictureturaprogram.hu

BIZTATÁS A KÉTSÉGEKKEL KÜZDŐKNEK

Sokan - és a jó idő beálltával egyre többen – jöttök hozzánk bringázni, így íme egy GYIK azok számára, akik bizonytalanok lennének:


- nem, bringázni nem CSAK kerékpáros gúnyában lehet… Jó, persze, kényelmesebb úgy, hiszen ha megizzadsz, gyorsabban szárad, kényelmes, a bringás cipő meg egyenesen tökéletes erre a célra, de biztosítalak benneteket, hogy ezek nélkül is jól tudjátok érezni magatokat nyeregben…


- a pacsker NEM alkalmas kerékpározásra…. Az előző ponttal ugyan ellentétesnek tűnik ez a megállapítás, pedig nem.... A lábujjközé dugós, beleugrós, vékonypántos papucsok jól néznek ki séta közben, vagy a strandon, de nem tartják a lábatokat, és balesetveszélyesek lehetnek – viszont biztosan van túraszandálotok, vagy sportcsukátok: na az, jó….


- érdemes elgondolkodni rajta, hogy a tele pakolt 25 literes hátizsák minden elemére szükséged lesz-e a nap során… Tudom, biztosra szeretnél menni, hogy nehogy meglepetés érjen, de hosszú távon 1-2 kilóval többet cipelni bizony elég fárasztó. A folyadék fontos, némi banán, esetleg szőlőcukor – de minden más csak visszahúz hegymenetben….


- számíts rá, hogy nem azzal a sebességgel jutsz fel az emelkedőn, mint amivel addig a síkon haladtál…. Ez nem autó. Nem szalad fel ugyanazzal a sebességgel a dombocskán, mint amivel addig haladt, úgyhogy ne is legyél türelmetlen vagy ideges. Vissza kell kapcsolni, beletörődni, hogy lelassulsz, sőt előfordulhat, hogy elfáradsz, de itt a Börzsönyben fantasztikus helyek várnak, ha hajlandó vagy megmászni néhány ilyen dombocskát….


- tudod, amennyiben arra vetemednél, hogy egész napra kölcsönzöl bringát, az nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy végig rajta ülsz majd, és nyomod a pedált… Számtalan lehetőség van errefelé fagyizni, lángost/hekket enni, kilátásban gyönyörködni, fényképezni, de piknikezni is megállhattok egy réten, és a fűben ülve megehetitek az otthonról hozott szendvicset - megannyi alkalom, hogy lazíts, pihenj, erőt gyűjts a továbbhaladáshoz… Nem hajt a tatár, csak érezd jól magad a szabadban!


- de, a tíz kilométeres tekerés is fantasztikus teljesítmény! Nem baj, ha nem mindjárt 40-50 kilométert mész….. Ennyi idő alatt is ki lehet kapcsolódni, fel lehet töltődni, süt a nap, mozogsz, és pont elég arra, hogy beleszeress ebbe a fantasztikus sportba… Meglátod, észre se veszed, és le se akarsz majd szállni róla…:)


- tényleg nem ciki elfáradni! Ha többet mennél, akkor ÉR megállni pihenni. Ha kell, félóránként is – ez nem a Tour de France…. Ér elfáradni, ér tolni az emelkedőn (velünk is előfordult már), ér emlegetni minket nem túl barátságos hangnemben, mert elhittétek nekünk, hogy ez egy mindenki számára könnyen teljesíthető útvonal (pedig nem)…. Csak ne add fel! Csináld végig, amit terveztél, amiért elindultál! Megígérem, hogy este, mikor leülsz a fotelba, elégedett leszel magaddal, akárhányszor is kellett leszállni közben!


Ne várj tovább, gyere bringázni :)



56 views0 comments

Recent Posts

See All

TEREPEN

bottom of page